Lärande i vardagen med Dajana Jakovina, Business Analyst – Digital Transformation Office på Ericsson
Det pratas mycket om livslångt lärande, men vad innebär det faktiskt i ens vardag? Jag har pratat med personer i mitt nätverk för insikter och inspiration om hur och vad de lär sig. Jag delar även med mig av verktyg jag använder som har hjälpt mig strukturera och få överblick av mitt lärande. Nu är det dags för del tre i bloggserien på temat lärande. Som ni märkt är detta ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Genom att diskutera frågan med personer i mitt nätverk har jag fått en massa inspiration och tips, som jag genom den här serien gärna delar med er.
I tredje delen kommer ni få höra mer om Dajana Jakovina och hennes tankar om lärande. Jag och Dajana läste vår master tillsammans i Stockholm, och jobbade en hel del tillsammans under de två åren. Hon kommer från ursprungligen från Kroatien och har även en kandidatexamen från Northwestern University i USA. Hon jobbar nu som Business Analyst på Ericssons Digital Transformation Office, där hon driver innovations- och digitaliseringsinitiativ. Hon berättar exempelvis om hur det hon lärt sig möjliggör att hon kan tjäna extra pengar, och hur hon dokumenterar sitt lärande för att se till att det fastnar.
Intervju med Dajana Jakovina💡Business Analyst – Digital Transformation Office på Ericsson
Vad tänker du när jag säger lärande?
För mig är lärande att aktivt sträva efter kunskap. Det är inte kopplat till en specifik miljö eller källa, som en skola eller en bok. Snarare kan det hända på många olika platser och på många olika sätt.
Det kan vara att lära sig en specifik färdighet, men också att lära sig om dig själv. Genom att gå in i dig själv, till exempel genom att meditera eller skriva dagbok kan du förstå vad som är viktigt för dig. När du utforskar dina värderingar, känslor och mål kan du förstå hur du vill leva ditt liv, vad du vill sträva efter eller vilka människor du behöver mer eller mindre av i ditt liv. Att jobba med det är något som har gett mig väldigt mycket.
Berätta om något du lärt dig den senaste tiden.
En av de stora sakerna jag har lärt mig under de senaste 1,5 åren är något jag också kan tjäna pengar på. Jag började lära mig Google Ads för e-handel genom en onlinekurs, och tog en certifiering via Google Academy. Jag började sedan jobba med en kund gratis för att lära mig.
Med tiden hade jag bevisat för mig själv och började få betalt, och så småningom fick jag även fler kunder. I början var jag naturligtvis en nybörjare, men jag lärde mig mer och mer för varje dag. Det var väldigt hjälpsamt att få övningen genom den första kunden - att lära sig genom att göra gav mycket för mig. Jag fortsatte göra detta vid sidan av mitt vanliga jobb ett tag, vilket gjorde att jag också kunde tjäna lite extra pengar.
Vad vill du lära dig om härnäst?För lite mer än ett år sedan började jag bli mer intresserad av att investera, i exempelvis aktier och kryptovaluta, men jag har inte börjat med det ännu. Jag har skapat ett Avanza-konto och kommer även där att börja lära mig i praktiken, genom att göra. Jag har en vän som är lite mer erfaren i att investera så vi kommer att diskutera det och lära oss tillsammans.
Hur arbetar du med lärande i din vardag?
Jag är en naturligt nyfiken person, och jag lär mig på många sätt samtidigt. Jag läser böcker dagligen och lyssnar på podcasts när jag pysslar hemma eller tar en promenad. Jag är också nyfiken på att lära av andra, så när jag pratar med intressanta personer ställer jag många frågor och försöker absorbera deras erfarenhet och kunskap.
Jag har dock insett att bara konsumera exempelvis böcker och podcasts inte räcker för att verkligen lära mig. Det är också viktigt att reflektera och sammanfatta vad du kan ta med dig från det du har konsumerat. Du kan till exempel göra detta genom att spara relevanta citat och sammanfattningar eller fråga dig själv hur du kan använda detta i din vardag. Själv använder jag en plugin mellan min Kindle och ett anteckningsprogram som heter Notion, där allt jag highlightar förs över. Genom det får jag en översikt av det som fastnade hos mig medan jag läste.
Jag har också nyligen blivit en del av en bokklubb där vi reflekterar tillsammans. Jag känner att jag lär mig och kommer ihåg det bäst genom att prata med andra och förklara saker för dem.
Har du några tips på temat lärande?
Limitless av Jim Kwik är en bra och inspirerande bok om ämnet med konkreta övningar. Han pratar om hur man kan öka sin minneskapacitet, lära sig saker snabbare och att inte begränsa sina tankar om ens eget lärande. Jag vill också rekommendera podcasten The Diary of a CEO där Steven Bartlett intervjuar vd:ar och andra intressanta personer om vad som gjorde dem framgångsrika.
En annan bra podcast som efterliknar upplevelsen av föreläsningar på universitet är The Huberman Lab ledd av Dr. Huberman vid Stanford University School of Medicine. Han delar med sig av vetenskaplig forskning kring hur vi kan optimera vår hälsa och förbättra våra liv på ett lättsmält sätt.
Jag läste också nyligen om termen career portfolio - att se sina färdigheter och erfarenheter som en portfölj och inte en rak karriärväg som byggs steg för steg. I många sammanhang är din kompetens överförbar. Att ha olika erfarenheter gör dig också mer intressant att anställa, särskilt om du kan visa vad du har lärt dig och hur det kan bidra även i andra typer av roller.
Men i allmänhet: bara kör! Det kan vara väldigt oinspirerande ibland, eller så kanske du intalar dig själv att du inte har tid. Naturligtvis är nya saker lite skrämmande, men det är så du utvecklas - utanför din komfortzon. Försök att vänja dig vid tanken på att inte vara expert. Genom att vara nyfiken och lära dig lite i taget kommer du mycket längre än om du är rädd för att vara nybörjare. Sätt utveckling över perfektion och försök att utveckla ett growth mindset.
Hoppas Dajanas nyfikna inställning till lärande, och hennes tips och tricks inspirerade dig. Jag kommer definitivt ta med mig tanken om career portfolio, och läsa boken Limitless framöver. I nästa del av serien ger jag del av mina erfarenheter och tips, samt summerar mina favoritinsikter från de tidigare delarna.
Som vanligt, vill du prata med mig om lärande eller kanske själv bli intervjuad? Hör av dig!