Hoppa till huvudinnehåll
Floating Chat Icon Title Floating Chat Icon Text Floating Chat Icon Text
2021-03-30

Atea Insikt – om att bryta mönster och nå längre

När förändringstakten aldrig varit högre krävs inte bara nya tekniker och metoder utan också nya eller andra egenskaper hos oss människor som ska genomföra förändringarna. Eventet Atea Insikt guidade cirka 800 besökare genom alltifrån de senaste lösningarna till tänkvärda tips och råd för framtidens ledare. Modererade gjorde Stefan Fasth, Chief Innovation Officer på Atea och Gabriella Norberg, platschef på Atea i Sundsvall.

Therese Bengtner
Therese Bengtner Redaktör Voister
Foto: John Resborn

- Temat för dagen är att sikta högre och nå längre. För att göra det måste vi bryta mönster och Atea vill såklart inte vara sämre än våra kunder runtom i landet. Så idag gör vi vårt första event med fokus på er i verksamheterna, där förändringarna kommer att drivas, inledde Stefan.

- Som chef och ledare i vardagen vet jag av egen erfarenhet att det inte alltid är lätt att få till den där förändringen, och hur man lyckas är något vi kommer att prata mer om under dagen, berättade Gabriella.

”För att göra den digitala förflyttningen behöver vi överge traditioner och skapa oss nya målbilder.”

— Gabriella Norberg

I form av en Sverigemätare tog moderatorerna pulsen på digitaliseringen i några privata och offentliga verksamheter. Dessa fick svara på vad de behöver för att höja förändringstakten. Bland annat lyftes behovet av juridisk vägledning kring molntjänster, mer utbyte mellan olika verksamheter och en önskan om att i högre grad sno från varandra, ”steel with pride”.

- Kanske behöver vi bli mer som atleter, föreslog Gabriella. Titta på de som är bäst och sedan försöka göra likadant.

Och man behöver inte blicka långt bort för att hitta goda exempel. Totalt under dagen presenterade 16 verksamheter hur de på olika sätt drivit innovation i sina organisationer.

- Stanna inte vid goda exempel, börja göra annorlunda. Ofta handlar det om att släppa en gammal målbild. För att göra den digitala förflyttningen behöver vi överge traditioner och skapa oss nya målbilder, förklarade Gabriella.

Breakoutpass

Så övervinner du hinder i digitaliseringen

Deltagarna fick genom en poll bland annat svara på hur väl de tycker att deras organisation tar tillvara på digitaliseringens möjligheter. Flest svarade att deras organisationer gör det ganska bra men oroväckande nog kom ”mindre bra” på en andra plats. Då klev dagens panel in för att ge olika perspektiv på hinder som kan dyka upp och hur man bäst tacklar dem. Panelen bestod av Kelly Odell som är expert på förändringsledning, Agne Lindberg som är advokat, it-jurist och delägare i byrån Delphi och Ateas egen CFO, Attila Fransén. De resonerade såhär:

Stjärnjuristen: ”Skapa inte ett legalt spår i ert arbete utan jobba med teknik och säkerhet parallellt. Man kan inte bara säga att allt är möjligt, men man kan inte heller säga att ingenting går. Vi måste samarbeta mellan olika kompetenser och göra samlade bedömningar.”

Förändringsexperten: ”Digitala transformationer kräver mycket av människor, därför måste man fundera över hur människor ska bli trygga. En stor del av transformationen handlar om hur människor upplever förändringen, om man ser positiva effekter blir man positivt inställd. Bygger man en misstänksamhet mot förändringarna blir det svårt. Hemligheten handlar om att bryta ner förändringen från idé till implementation.”

Den framåtlutade CFO:n: ”Idé och vision måste gå hand i hand med nytta, intäkter och ställas mot kostnader. Ta med ekonomen tidigt så att ni får med den ekonomiska aspekten från början.”

Liveinspelning av podden "I huvudet på en innovationsledare"

Podcasten med vd:n och grundaren av Digital Tvilling, Niklas Post

Mellan panelen och de inspirerande breakout-passen som du kan ta del av i efterhand här passade Stefan på att spela in ett avsnitt av sin podcast ”I huvudet på en innovationsledare”. Från scen intervjuade han vd:n och grundaren av Digital Tvilling, Niklas Post, som bland annat bygger en grafisk verklighet åt Trafikverket. Med hjälp av den får Trafikverket en direkt överblick och kan ta beslut som får effekt i realtid.

Future skills är vägen till framgång!

Senare klev Ishtar Touailat, entreprenör och innovationsledare, upp på scen för ett interaktivt samtal med Stefan och Gabriella. Hennes budskap handlade om framtidens ledare och vikten av personliga egenskaper och engagemang för att locka och behålla talanger, och lyckas med sista raden.

- Chefer behöver bli ledare och gå från att ha som mål att utveckla en organisation eller verksamhet till att få människor att växa. Vi som lever nu kommer att behöva innovera och förnya oss själva 6-9 gånger under vår livstid. Emotionell intelligens blir därför superviktigt och mjuka egenskaper, såsom agilitet ödmjukhet och empati, behöver arbetas på och utkristalliseras. Dessa så kallade future skills blir avgörande, berättade Ishtar. Exempelvis kan ledare låta medarbetare få jobba i andra verksamheter och öva på att ta in nya perspektiv.

Studion

- Som en slags vuxen prao-plats? Frågade Gabriella.
- Då kommer du och praoar hos Atea? Fyllde Stefan i, och fick ett rungande ”absolut!” tillbaka.
- Det är centralt, du kan inte bygga starka kraftfulla team om du inte förstår olika egenskapers värde. Som ledare måste man vara engagerande – intresse går inte att fejka. Vi måste kommunicera, inspirera och engagera om varför vi gör det här och vart vi är på väg, fortsatte Ishtar.

- Har ledarskapet förändrats under pandemin? Undrade Stefan.
- I Sverige eller utomlands? Kriser sållar agnarna från vetet, det gäller både verksamheter och ledare. Hur vi lyckats beror på om vi har kavlat upp ärmarna och blivit mer tillgängliga. Man behöver träna som ledare och växa av situationen och inse att människor vill bli engagerade och sedda på helt nya sätt, tydliggjorde Ishtar.
- Kan det vara prestigelöst som ledare att våga gå ut och fråga; hur vill ni bli bemötta? Frågade Gabriella.
- Absolut. Jag brukar säga att jag har en besatthet av sårbarhet, det vill säga att vara ödmjuk och inlyssnande nog att våga säga ”jag vet inte hur vi ska göra det här men vi ska göra det tillsammans”. Imperfektion blir perfektion.

Inled radikala samarbeten och lär er andras språk

Som avrundning diskuterade dagens panel och Ishtar vikten av radikala samarbeten. Men hur gör man? Frågan till Attila Fransén var given: Om vi måste tänka om kring risk och ingå nya partnerskap och samarbeten, vad händer då med den ekonomiska modellen?

- Det handlar mindre om att rita om en affärsmodell och mer om hur vi skapar värde i en given situation. Var hittar vi nya möjligheter? Genom att jämföra uppsidor och möjligheter med kostnader och risk kan vi avgöra vilka situationsbaserade samarbeten vi ska gå för.

Expertpanelen

Klarar människor av hur mycket nytt som helst, blev nästa fråga som gick till Kelly Odell.

- Nej, det finns en debatt bland forskare om hur mycket vi klarar av samtidigt. Antal utvecklingsprojekt som går att genomföra är beroende av resurser, pengar och manskap. Men när det gäller förändring kan vi kan inte sätta igång mer arbete än vi klarar av. En prioritering kommer att ske någonstans, organiskt om inte från ledningshåll.

Expertpanelen om hur deras roller bidrar i accelereringen av digitaliseringsresan

Attila Fransén ”Jag tittar ofta efter vad nyttan och värdet är. Sedan kan man titta på kostnad, risker och andra parametrar. Då kan jag hjälpa till. Men ta med nyttorna så att vi kan göra den ordentliga analysen. Sedan vill jag säga samarbeten, jobba ihop med CIO, HR-chef, säljchef och lär er varandras språk.”

Agne Lindberg ”Jag ser om det finns tillräcklig information. Om man ska fatta beslut kring tillexempel informationssäkerhet måste det finnas ett tillräckligt underlag.”

Kelly Odén ”Jag tror att det handlar om kompetens och kunskap. Det finns mycket forskning att ta del av och lära sig av. Ett tag utbildade man massor med projektledare och samma metodik finns nu för förändringsledning.”

Ishtar Touailat ”Tittar man på framgångsrika bolag idag tittar de på en sak: människor. Genomförbarheten ligger inte i tekniken utan i människorna, och det är ledarens roll att utveckla människorna. Så ledarskapet blir extremt viktigt.”

Ishtar Touailat