Namn: Markus A Davidsson
Ålder: 50
Befattning: Konsultchef för it-säkerhet i Göteborgsregionen.
Min definition av att "lyckas som ledare": "När medarbetarna utvecklas, och känner förtroende för mig som ledare och öppet kan ge mig både positiv och negativ feedback.”
Min första intryck av Atea efter en vecka på jobbet: ”Tre saker. Först, att kunskapen om it-säkerhet är så hög, betydligt högre än vad jag hade föreställt mig innan jag kom hit. För det andra är att det är väldigt positivt och glatt. Och för det tredje, att det tycks finnas oändligt med möjligheter att utbilda sig vidare åt alla möjliga håll och kanter inom företaget.”
Ledarskaps-superkraft jag använder ofta: ”Att jag har lätt för att ta olika typer av människor och känner även av ifall det är något i luften som gnager. Jag märker av hur människor mår.”
Hur vill du beskriva din ledarskapsstil?
”Jag är coachande, inte alls någon som står och pekar med hela handen. Inför problem och utmaningar värdesätter jag att fånga in synpunkter och olika infallsvinklar från olika håll. Jag vill lyssna av och få en samlad bild innan jag tar ett beslut. I övrigt präglas mitt ledarskap ganska mycket av att jag är närvarande och omtänksam. Jag bryr mig om medarbetare, inte bara arbetsmässigt utan även som medmänniskor. Hur man mår påverkar prestationen på jobbet. Ibland är det skönt att prata av sig med någon utanför den egna familjen, och jag har gärna den typen av samtal. Jag är för öppna dialoger.”
Hur angelägen är du att jag som konsult utvecklas?
”Jag vill gärna se dig utvecklas och kommer att utmana dig lite att gå utanför din komfortzon. Inte så att jag tvingar dig och säger ’nu ska du göra det här’, utan mer ’testa det här, jag tror det är jättebra för din karriär”. Nu gillar jag inte att prata i termer av hierarkier, men om du som konsult växer om mig framöver blir jag bara jättelycklig för det.”
Atea jobbar allt mer med teamleveranser. Vad är det som är så bra med det, enligt dig?
”Det har många fördelar. Som konsult utvecklas man snabbare när man har andra att lära av, och andra att bolla idéer och tankar med. Ofta uppstår effektivare sätt att lösa uppgifter på, och det blir många gånger bättre för slutkunden när olika perspektiv och synpunkter har diskuterats inom teamet. Vi är totalt 20 personer som jobbar med it-säkerhet på vårt kontor, och sedan har vi gott om kolleger i andra regioner. Det uppstår också mer trygghet när inte allt är beroende av en person, till exempel vid sjukdom eller ledigheter.”
Atea strävar efter att vara ”The Place To Be”. Hur kommer jag märka det med dig som chef?
”För mig är frihet under ansvar en viktig del i det. Jag tror gott om alla till motsatsen är bevisad, och som konsult hoppas jag även att du känner stöttningen från min sida. Den första chef jag själv hade inom it-branschen sa, ’gör du inte fel jobbar du inte’. Man ska få lov att göra misstag, vara trygg i sin roll, och slippa oroa sig för att få skäll. Stöttningen är jätteviktigt. Sedan tror jag mycket på att skapa trivsel på kontoret och ha roligt tillsammans. Det är inte fel att grilla ihop ibland, eller ha en rundpingisturnering på kontoret.”
Vilka avtryck vill du göra?
”Jag vill göra det tydligare för omvärlden hur mycket Atea kan göra inom it-säkerhetsområdet. Det är något jag verkligen brinner för, att gå ut och promota vad Atea kan och sprida vår kapacitet inom området, så att vi får ännu fler spännande kunder och uppdrag. Det är något jag gör tillsammans med säljare och konsulter.”
SCENARIER. Så reagerar Markus om …
… du berättar att du hängt i it-forum hela helgen och inte gjort något annat:
”Då skulle jag ta en lunch med dig för att stilla min nyfikenhet och fråga dig närmare vad som fått dig att fastna i dessa forum. Är det någonting som vi kan dra nytta av på Atea? Jag är nyfiken på vilka nya kunskaper och insikter du har fått. Jag skulle nog också bli lite orolig. Det finns ju andra dimensioner av livet också. Allt handlar ju inte om it. Kanske är det något som gör att man inte träffar kompisar eller kommer ut i friska luften och rör på sig. Troligen skulle jag öppna upp om mina egna personliga erfarenheter av just det här scenariot, för att få igång det samtalet.”
… du ber om att få hämta barnen tidigt från förskolan varje tisdag och torsdag:
”Jag som chef har absolut inga problem med att du tar igen de timmarna när det passar dig bättre, förutsatt att det fungerar för kunden. Den flexibiliteten är viktig för att man ska trivas med sitt jobb. Oftast räcker det med att checka av lite snabbt med kunden och med mig. I ett scenario där det är något återkommande, som hämtningar på förskolan vissa dagar, skulle det nog behövas ett möte eller lunch med kunden för att stämma av. Det brukar lösa sig. Om det låser sig får vi hitta en annan lösning – kanske att en kollega täcker upp den tiden eller tar hela dessa dagar. Det ordnar sig med dialoger.”
… du tar åt dig äran för något hela teamet har levererat:
”Då skulle ta ett samtal med konsulten och lyssna av lite. Jag skulle inte läxa upp dig, utan mer öppna upp en dialog och säga något i stil med, ’Det inte är så lämpligt att själv ta åt sig äran när andra också ligger bakom leveransen. Det påverkar ju deras mående också. De blir lite undanskuffade. Ni är ju ändå ett team som levererar.’.”