Hoppa till huvudinnehåll
Floating Chat Icon Title Floating Chat Icon Text Floating Chat Icon Text
2024-03-14

Maraton- och OS-glädje för Suldan Hassan: ”Nästan gråtfärdig”

Efter flera år av motgångar har det äntligen vänt för Team Atea-löparen Suldan Hassan. I februari sprang han maraton för första gången i karriären, och krossade då det svenska rekordet med över en minut. Nu är han också klar för att springa de 42 kilometrarna igen på OS i Paris i sommar.

– Andra säger att det är långt och jobbigt med maraton. Så kände jag inte alls. Det var mest spännande, säger han.

Han är själv förbluffad över den härliga känslan har upplevde i kroppen när han gjorde sitt första maraton i Sevilla den 18 februari. 

– Jag kände mig stark hela vägen. Inte ens särskilt andfådd. Det var mest i vaderna det kändes på slutet, säger Suldan Hassan. 

Att det skulle bli svenskt rekord i debuten visste han redan halvvägs när klockan visade 63 minuter och 15 sekunder.  

– Känslan var helt oslagbar. Det var som om något bar mig framåt. Jag blev nästan gråtfärdig efteråt. Om jag hade haft nära och kära på plats hade jag börjat gråta.  

"Trodde jag var en 5 000- och 10 000-meterslöpare"

Det var inte i första hand 25-åringens nya svenska rekord på 2:07:35* som gjorde honom emotionell, utan att kroppen svarade så oerhört bra på distansen. Som om kroppen hittat hem.  

– Jag som trodde att jag var en 5 000- och 10 000-meterslöpare. Jag visste inte bättre, säger han och fortsätter: 

– I fortsättningen kommer mitt fokus vara på maran. 

Glädjen efter loppet handlade även om känslan av revansch efter de senaste årens många bakslag.  

– Jag har haft en långdragen period av både skador och post-covid. Det har inte varit lätt. Jag så stolt över mig själv för att inte ha gett upp, utan i stället tänkt att det kommer att vända förr eller senare. Det stödet jag har fått från både mitt team och från Atea och andra sponsorer under den jobbiga perioden har varit väldigt värdefullt. Nu när det äntligen känns bra är jag så tacksam. 

Europamästaren planterade idén

Idén att prova på maraton kom i höstas. 

– Efter en dålig utomhussäsong och avbrutet SM i Söderhamn, kände jag att det skulle vara dåligt för min mentala hälsa att ta säsongsvila på hösten. I stället åkte jag på höghöjdsläger i Frankrike, och träffade där belgaren Bashir Abdi som har Europarekordet i maraton och som tog OS-brons i Tokyo 2020. Efter ett långpass på 30 kilometer tillsammans, längre än jag då någonsin sprungit, sa han, ”du kan bli bra i maraton”. Jag tänkte först att han nog bra sa så för att vara snäll, men insåg sedan att de orden från någon som tagit både OS- och VM-medaljer är värda något. 

Ja, att han lyssnade på Bashir Abdi ledde direkt till svenskt rekord på distansen. Och i sommar blir det dags igen – på OS.  

”Är så jäkla taggad”

Olympiadens maratonlopp avgörs den 10 augusti, på en sträckning som passerar kända landmärken i Paris som Place Vendôme, Louvren, Place de la Concorde, Château de Versailles samt Eiffeltornet. 

– Jag är så jäkla taggad. OS är det största man kan vara med om som friidrottare. Jag vill att det ska bli augusti nu, säger Suldan. 

Efter OS siktar Suldan på Miniorlandslaget 

Det är inte bara olympiska spelen i Paris i sommar som hägrar för Suldan Hassan. Han ser även fram emot att engagera sig i Miniorlandslaget. 

– Jag är ambassadör och vill hjälpa till där så mycket jag kan. Det är en viktig satsning, säger han. 

Miniorlandslaget, som Atea och Svensk Friidrott startade 2022, får barn och ungdomar i rörelse, väcker deras intresse för föreningsidrott, och motverkar att unga hamnar i fel miljöer. 

– Jag gillar att alla får chansen och blir inkluderade – oavsett bakgrund, och oavsett om det finns pengar till skor eller inte. Alla ska ha lika möjligheter att få idrotta, säger han. 

– Det stärker både gemenskapen och integrationen. Och det kommer att bidra till att vi får fram nya oslipade diamanter. Jag kom själv in i friidrotten genom att andra hjälpte mig in. Det var en värld jag inte visste något om.  Jag började med löpning när jag var 15. Innan dess sprang jag inte alls. 

Han började med 1500 meter som längst. Sedan 3 000. Senare kom satsningen på 5 000 och 10 000 meter. Och nu blir det alltså 42 km i OS. 

På vilket sätt han kommer att engagera sig i Miniorlandslaget återstår att se. Verksamheten på hans hemort Göteborg är i uppstartsfasen. 

– Jag ser fram emot att det kommer igång, så att jag kan vara delaktig och närvarande i det på något sätt. 

* Fotnot: Det tidigare svenska rekordet i maraton låg på 2:08:41. 

Suldans bästa tips: Så grejar du maraton, du också!

Varför nöja sig med den vanliga löprundan? Utmana dig själv i sommar. Den 1 juni kan du stå på startlinjen i Stockholm Maraton. Och med de här tipsen från Suldan Hassan tar du dig i mål – med en tid att vara stolt över. 

  1. Ta vara på veckorna fram till start. Förbered dig så gott du kan. I skrivande stund är det drygt två månader kvar till den 1 juni. Och det räcker bra – även för dig som brukar nöja dig med löprundor på 10 kilometer.  Med det sagt behöver du nu fokusera på ditt nya mål, och övergå till en strategi som förbereder dig för att klara 42 kilometer.
  2. Fokusera på löptiden i fortsättningen, inte på sträckan. Du behöver vänja kroppen att springa under längre tid. Sänk tempot så att du orkar hålla igång länge. Om du brukar springa milen på knappa timmen, är målet nu att vara ute 75-120 minuter, och så får distansen bli vad den blir. Du ska springa så lugnt att du inte känner dig helt slut efteråt. Stegra inte träningen för snabbt, för det kan ge skador och urholka motivationen. 
  3. Ha sällskap på träningen. När du är ute under längre tid hjälper det att ha sällskap av en kollega, vän eller sina barn på cykel under träningspasset, i alla fall delar av tiden.
  4. En gång per vecka: Spring halva din beräknade maratontid. Om du exempelvis siktar på en sluttid på fyra timmar, spring i två timmar, så nära tempot på tävlingsdagen som möjligt.
  5. Ladda med dryck och näring. Dagarna innan loppet är det viktigt att få i sig tillräckligt med energi och vätska. Vänj kroppen vid sportdryck, och ta även till vätskeersättning om det är varmt.
  6. Öppna loppet i rätt tempo. När du väl står på startlinjen är det lätt att förivra sig. Vill du springa på fyra timmar, börja då inte i ett 3:40-tempo. 
  7. Njut av att ha kommit i mål. Känslan efteråt är oslagbar. Det är kanske enda gången i sommar – eller i livet – som du kommer att uppleva just den känslan. Så ta vara på det.