Lokala utbildningar ska locka fler till it-branschen
- Fler måste hitta till it och vi måste få in nya typer av sökanden. En stor del handlar om att få fler tjejer att upptäcka it, därför tänker vi till exempel på hur vi formulerar oss i annonser och vilka bilder vi väljer när vi rekryterar, säger Kristina Lind som jobbar på Atea i Borlänge och själv har varit i branschen i mer än 25 år. Idag arbetar hon som verksamhetsutvecklare, bland annat med ansvar för Ateas delaktighet i den yrkesutbildning som utgår från Borlänge.
Hon tror att man generellt varit dålig på att lyfta nyttorna med it och det faktum att man får vara med och förändra samhällen. Det låter kanske pompöst men blir lättare att ta till sig när hon beskriver hur digitaliseringen möjliggör för lärare att bättre nå ut med sin undervisning, hur blockchain-teknologi hjälper länder att säkra ursprunget på vaccin, och hur vården lyckas spara in livsviktiga timmar. Med en pandemi som skyndat på digitaliseringen växer dessutom möjligheterna att påverka, och antalet lediga tjänster.
- Det finns jobb! Kompetensbristen blir allt tydligare men var redan för 11 år sedan anledningen att vi drog igång yrkeshögskoleutbildningen här uppe. Vi i branschen ryckte kompetens av varandra, det blev rundgång och fylldes knappt på utifrån. I mindre städer klarar vi oss inte på de som flyttar hem, hemvändarna, utan behöver fylla på med ytterligare kompetens utifrån. De kommande åren kommer fler att gå i pension än vad som träder in på arbetsmarknaden i Dalarna, och samtliga it-medarbetare bedöms behöva ersättas, förklarar Kristina.
Hon ser en särskilt stor lucka kring it-infrastrukturkompetens. Här får hon medhåll av Mattias Lindell, platschef för Atea i Kalmar, som är med och stöttar sin första yrkeshögskoleutbildning inom it till hösten.
- Både it-företagen och våra kunder har svårt att rekrytera it-infrastrukturspecialister, där har vi haft bra tillväxt i branschen men nu slåss vi om samma kompetens. Jag började prata om detta med en anställd hos kommunen som har i uppdrag att agera lots mellan kommun och näringsliv. Vi insåg att Komvux kunde ansöka om utbildningen utanför sitt vanliga program och här är vi nu, säger Mattias.
Utbildningar designade efter framtidens behov
Utbildningen i Kalmar har tagits fram i samråd mellan kommunen, Axel Weüdelskolan och Atea. Totalt har det tagit över ett år att förbereda ansökan till Myndigheten för Yrkeshögskolan, men i början på året gav arbetet lön för mödan när det konstaterades att den var en av få godkända it-inriktade yrkeshögskoleutbildningar i landet.
- Ateas roll har varit att bidra med marknadens perspektiv. En av våra it-arkitekter har fått komma med input till studiemodulerna utifrån vad han upplever att kunderna kommer ha störst behov av i framtiden, såsom stöd i förflyttningen mot cloud. Sedan har vi lagt till konsultmannaskap, projektmetodik och förändringsledning. På så sätt kan vi gå i god för att de som väljer utbildningarna är väl förberedda för verkligheten, berättar Mattias.
Modulerna i båda utbildningarna påminner om varandra och visst har Kalmarkontoret fått tips från Borlängekontoret – en av många fördelar när man är ett stort bolag med geografisk spridning. En annan styrka är det nära samarbetet med det lokala näringslivet, vilket underlättar för eleverna att hitta praktik när de är färdiga.
- I Borlänge kan vi konstatera att av alla som gått utbildningen sedan start jobbar 95% med it-relaterade saker idag. Det är ett bevis på att studierna har en nära förankring till verkligheten och inte är en utbildningsbubbla. Sedan utvecklar vi såklart kursplanen efter det senaste, där exempelvis cloud och virtualisering är stort nu, säger Kristina.
Mattias instämmer, men är noga att påpeka att även om utbildningens namn (Cloud and IT-infrastructure specialist) visar på den stora samhällsförflyttningen mot privata hybrida moln och tjänsteapplikationer i det privata molnet måste man som skarp it-infrastrukturspecialist ha grundläggande kunskap om servrar, nätverk och kommunikation.
- Det finns jättebehov av de här kompetenserna idag, ofta försöker kunderna rekrytera själva och sedan ringer de oss och vill ha hjälp så då går vi också ut och letar. Utmaningen kommer att bli större om vi inte får tillväxt underifrån, då medelåldern i it-branschen ökar, men vi behöver också fylla på med de som kanske är nyfikna på en ny bana. En viktig sak, som Kristina också nämnde, är att locka fler tjejer till utbildningen. För att lyckas har vi blandat upp kursinnehållet och tagit nya grepp kring marknadsföringen. Det är en utmaning som gör att vi måste våga prova olika vägar.
Båda tror att försöken att locka fler kvinnliga till branschen måste börja i ännu lägre åldrar och att intresset behöver väckas redan i skolåldern. Men att yrkeshögskoleutbildningar som de i Borlänge och Kalmar kan vara ett sätt att fånga in de vars teknikintresse kommit senare i livet.
- Jag har varit i it-branschen större delen av mitt yrkesliv. Det är en fantastisk bransch där man kan utvecklas på längre sikt och har många möjligheter i olika roller, det finns så mycket att göra, avslutar Mattias.
- Ja, det är inte bara i de största städerna som kompetensen behövs. Digitaliseringen sker överallt och med it som grund kan du bo var som helst och ändå vara med och driva förändringen, fyller Kristina i.
Utbildningen i Borlänge
Titel: Moln och virtualiseringstekniker
Längd: 2 år
Antal platser: 35 st med möjlighet att delta från Borlänge eller Västerås
Läs mer här
Utbildningen i Kalmar
Titel: Cloud and IT-infrastructure specialist
Längd: 2 år
Antal platser: 25 stycken
Läs mer här