Hoppa till huvudinnehåll
Floating Chat Icon Title Floating Chat Icon Text Floating Chat Icon Text
2019-10-25

Marika Johansson, It-konsult: ”Vi är bryggan mellan it och verksamheten”

Marika Johansson växte upp i byn Vittangi, några mil utanför Kiruna. I dag arbetar hon som produktivitetskonsult på Atea i Göteborg. Ett jobb där hon får utlopp för sin passion: Att leda och stötta företag i förändring, hela vägen.

Therese Slettengren Journalist
Marika Johansson, it-konsult
Foto: Jonas Häll

Beteendekunskap och it, hur hänger det ihop?

– Både it och beteendevetenskap bidrar till utveckling av verksamheten. Under min utbildning fick jag stor förståelse för samspelet mellan it och människor, hur människors inlärning fungerar och hur en grupp fungerar. Våra lärare brukade säga att man efter denna utbildning blir som länken mellan it och verksamheten eller människan. Vårt uppdrag som it-konsulter är att tolka verksamhetens behov och hitta de bästa lösningarna.

 Vad hjälper du Ateas kunder med?

– Jag guidar kunderna genom deras digitala resa på ett teknikneutralt sätt. Jag identifierar behoven hos verksamheterna, ger förslag på digitala lösningar, implementerar lösningen och ser till att den når medarbetarna på ett bra sätt. Jag följer också upp och ser till att målen faktiskt uppnås.

4 saker jag lärt mig under mitt första år:
  1. Jag har blivit säkrare i mig själv. Idag står jag med lätthet framför kunder och håller i presentationer och workshops.
  2. Jag har lärt mig mycket om olika digitala verktyg och tjänster – och ju mer jag kan desto mer flexibel kan jag vara i mina uppdrag.
  3. Jag har lärt mig mer om vad förändringsledning är och hur jag kan stötta företag i deras förändringsresa.
  4. Jag har lärt mig att ta ansvar under frihet.

Kan du ge något konkret exempel?

– Många företag vill arbeta mer hållbart och kunna mötas utan resor. Vi tar fram olika förslag på videolösningar och samverkansverktyg, utbildar slutanvändaren och följer upp att målen faktiskt nås. Jag brukar rekommendera att man har effektmål för att se hur väl tekniken landat; Hur ofta reste ni tidigare? Vilken skillnad märks i resandet efter tre månader och ett år?

Hur får du med dig verksamheten?

– Det bästa är att försöka göra kopplingar till den digitalisering som finns i vår vardag. Vi produktivitetskonsulter brukar jämföra Office 365 med Netflix. Båda tjänsterna utvecklas mot slutanvändaren och gör det lätt att alltid vara uppdaterad med det senaste. På Netflix får du alltid förslag utifrån vad du har sett på senast. På samma sätt kan Office 365 ge förslag på vilka filer du ska arbeta med utifrån vilken du arbetade med senast. Förklarar jag det på det sättet så får många en aha-upplevelse.

Vilket område har du fördjupat dig inom?

I våras gick jag en utbildning i förändringsledning. I utbildningen lärde jag mig hur vi på Atea kan stötta stora och små verksamheter genom olika typer av förändringar. Mycket handlar om psykologi och pedagogik vilket är två områden jag verkligen fått användning av i mitt jobb.

Vad uppskattar du mest i konsultrollen?

– Det är roligt att vara ute hos kunder. Jag älskar känslan som kommer när jag inser att jag faktiskt har en kompetens som jag kan överföra och bidra med.

Hur har du fått stöttning i din roll som konsult?

– Konsultrollen kan lätt ta mycket tid av ens fritid. Jag har en fantastik teamleader som hjälpt mig förstå hur viktigt det är att hitta tid för återhämtning. Vi är också ett gäng från Accelerate-programmet som peppar varandra. Min chef stöttar mig och säger gärna ja till vidareutveckling och utbildningar om det finns rimliga argument.

Hur har det varit på Atea det första året?

– Det har varit upp och ner, men mest upp. Alla fantastiska kollegor gör det roligt att gå till jobbet och vi löser olika utmaningar tillsammans. I början var det svårt att tänka som en konsult och värdesätta sin egen tid. Nu har jag insett vad jag kan ge kunderna och förstår värdet av mitt arbete.

Hur skulle du låta it göra världen bättre om du fick bestämma?

– AI och robotisering blir allt mer intressant. Jag skulle vilja jobba med it i vården och automatisera fler processer som kan hjälpa patienter få snabbare vård. Digitaliseringen och framtidens it handlar inte om att ersätta människor utan om att frigöra tid så att de kan bli ännu bättre på det de redan gör och satsa mer på sin kärnverksamhet.

BIO Marika Johansson:

Från beteendevetenskap till nischad it-konsult
Marika Johansson växte upp i Vittangi 160 mil norr om Göteborg. Efter gymnasiet i Kiruna började hon arbeta på CSN i samma stad. Där fick hon upp ögonen för verksamhetsutveckling med fokus på användarna och valde därför att fortsätta med en beteendevetenskaplig utbildning med inriktning mot it, i Umeå.

Under utbildningstiden kom hon i kontakt med Atea, bland annat när hon lyssnade på en inspirationsföreläsare som berättade om företaget. Hon sökte och kom in på Ateas Accelerate-program i Göteborg. Programmet är en sex månader lång utbildning där teori varvas med praktik. Deltagarna utbildas till it-konsulter, specialiserade inom ett visst område. Efter programmet fick Marika Johansson fast anställning och har nu arbetat som produktivitetskonsult på Atea sedan augusti 2018.

Att börja som konsult på Atea är ett stort beslut för dig men också ett stort ansvar för oss. Du kommer att ingå i ett lag på 1400 specialister men det är dina möjligheter och din individuella utvecklingspotential som tas tillvara.

Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna? 

Nyfiken på konsultrollen