Hoppa till huvudinnehåll
Floating Chat Icon Title Floating Chat Icon Text Floating Chat Icon Text
2024-02-28

Windows 11 – har din organisation koll inför deadline?

Vid det här laget är det få som missat att Windows 10 når slutet av support (EOS) den 14 oktober 2025 och att nuvarande versionen, 22H2 är den sista versionen av Windows 10. Trots att det inte är så lång tid kvar ser vi att det är många som ännu inte tagit steget fullt ut och uppgraderat hela sin klientplattform till Windows 11.

Jenny Brandell
Jenny Brandell
Concept manager
Win 11 koll inför deadline

För den här bloggposten har jag intervjuat en av mina kollegor – Johan Freidlitz som är teknisk hårdvaruspecialist och som till vardags jobbar med att säkerställa att våra kunders nya hårdvara matchar deras strategiska mål och behov och inte minst att hårdvaran får en hållbar livscykelhantering.

Johan, förutom det mest uppenbara; att Windows 10 når EOS, vad är de viktigaste anledningarna till att uppgradera sin klientpark till Windows 11?

Det finns många förbättringar som kommer med Windows 11 men jag har valt ut de tre områden jag skulle säga är de viktigaste.

  1. Säkerheten den mest uppenbara anledningen!
    Med Windows 11 har Microsoft infört chip-to-cloud-säkerhet – där säkerheten sträcker sig från chippet till molnet och integrerar hårdvaruskydd, operativsystemskydd och molnbaserade tjänster för säkerhet. Denna typ av säkerhet blir oumbärlig med vårt nya sätt att arbeta – var som helst, när som helst.

    Det är många säkerhetsförbättringar som kommer med Windows 11 men om jag ska nämna en av dem så väljer jag det utökade hårdvaruskyddet man får i form av en djupare integration och numera obligatoriska hårdvarukravet med säkerheten från TPM 2.0-chippet (CPU). Detta ger en säkerhet innan operativsystemet hunnit starta upp, funktionerna är igång som standard och det är dessutom ett krav att de finns där för att ens få köra Windows 11. TPM chippet blir kassaskåpet för dina säkerhetsnycklar och ökar din säkerhet på klienten genom att kräva en hårdvarutoken för autentisering.
  2. Integrerat med Windows365 Copilot och redo för AI
    Med Windows 11 får du en förbättrad integration och prestanda med Copilot för Microsoft 365. Att själva operativsystemet är integrerat med Copilot gör att upplevelsen för oss användare blir ökad smidighet och effektivitet.

    I Windows 11 finns redan idag AI-drivna funktioner för exempelvis videokonferenser, video och ljudeffekter som automatiskt är aktiva. Ett konkret exempel är röstförbättring (klarhet och brusredusering).

    En intressant funktion i roadmappen för Windows 11 som är annonserad för släpp 24H2 kallas Auto SR (Automatic Super Resolution) och är ett AI stöd för grafik och som till en början kanske mest framstår som en funktion primärt för konsumenter på privatmarknaden. Men vi ser ett ökat intresse från ISV (Independent Software Vendor) applikationer som jobbar med rendering och grafiskt material. Gissningsvis kommer vi framöver se bättre inbyggt AI-stöd för bildkorrigering och bildförbättring inom många tredjepartsapplikationer.

    Sammanfattningsvis är Windows 11 redan en plattform där AI spelar en viktig roll och som bara kommer växa med fler funktioner.
  3. Möjligheten att köra Android-appar
    Med Windows 11 kommer möjligheten att använda Android-appar på datorn. Funktionen som gör det möjligt heter Windows Subsystem for Android (WSA) och tillgängliggör utbudet på Amazon Appstore. Ja du läste rätt, det är via Amazon Appstore man laddar ner Android appar till sin Windows 11 dator – de flesta av oss är ju vana vid att hämta våra Android appar från Google Play Store. För användare som använder mobilappar för att utföra delar av sitt jobb, kan det vara väldigt smidigt och bekvämt att samma appar också finns tillgängliga på datorn.

Windows 11 koll inför deadline Johan Freidlitz

Johan Freidlitz, Technical bid manager.

Det är ju många bra anledningar att uppgradera till Windows 11, som vi vet är det ju också förknippat med hårdvarukrav som gör att en del datorer helt enkelt måste bytas ut. Johan, vilka är kraven och vad är anledningen till hårdvarukravet?

Kraven är följande

CPU: 64 bitar med en klockfrekvens på mins 1 GHz och med minst 2 kärnor.
RAM: Minst 4 GB
Lagring: Minst 64 GB
Firmware: UEFI – nya generationens BIOS (Unified Extensible Firmware Interface).
TPM: TPM-version 2.0 (Trusted Platform Module)
Grafik: Kompatibelt med Directx 12 eller senare med WDDM 2.0 driver.

 

Värt att notera är att detta är Microsofts minimikrav och min erfarenhet är att för exempelvis RAM är det snarare 8GB eller allra helst 16 GB som krävs för att få en bra användarupplevelse.

Anledningen till att Microsoft ställer krav på hårdvaran är för att se till att Windows 11 ska kunna fungera snabbt och säkert – för att kunna leverera prestandan för exempelvis AI och för chip-to-cloud-säkerheten som vi redan berört. Är man intresserad av att läsa mer om Microsofts egna tankar bakom kraven så kan jag rekommendera: Update on Windows 11 minimum system requirements and the PC Health Check app | Windows Insider Blog

Johan, du jobbar ju med att hjälpa våra kunder att skapa strategier för en framtidssäkrad och hållbar klientplattform, vad är dina topp 5 råd för hårdvarusäkring inför Windows 11?

  1. Vänta inte, det är många datorer i omlopp som behöver bytas ut så det finns potential för en flaskhals i själva hårdvarutillgången. De senaste åren är vi många som insett att hårdvaruförsörjning är något som kräver planering och framförhållning – komponentbrist, logistikkedjor i obalans och senast fraktskepp som attackeras. Därför är det hög tid att börja se om sin miljö inför Windows 11-övergången.
  2. Vad är din organisations behov eller vision som hårdvaran är ett led i att kunna förverkliga? De flesta organisationer nyttjar mer och mer teknik så det är viktigt att fundera över hur tekniknyttjandet ser ut på kanske 3-5 års sikt för att säkerställa att hårdvaran kommer vara tillräcklig hela vägen.
  3. Ta hårdvarans hela livscykel i beaktande, med rätt val av hårdvaruspecifikation kan datorn nyttjas längre och vara attraktiv till ett nytt liv hos en annan användare i din organisation, eller hos en helt annan organisation. Detta ger både ett lägre TCO (Total Cost of Ownership) och en bättre verkningsgrad på CO2-avtrycket från datorns tillverkning. Genom att ta höjd för ett hållbart återtag redan när ni köper hårdvaran säkrar ni inte bara en lägre TCO och ett lägre CO2-avtryck – det är dessutom en säkerhetsparameter att veta att radering av enheten görs på ett kvalitetssäkrat tillvägagångssätt. För mer tips kring detta – Livscykelhantering av digitala enheter.
  4. Nyttja tekniken, många kunder köper datorer med Intel vPro för att de önskar en mer kraftfull maskin med ett mer attraktivt andrahandsvärde. Men det många missar är vilken fantastisk teknik de får tillgång till med Intel vPro och deras EMA – Endpoint Management Assistant) och nyttjar den därför inte. Bland annat innebär tekniken en funktion kallad Remote Power Controls som gör det möjligt att starta upp datorn på distans, exempelvis om operativsystemet lagt av. Men framförallt är hjärtat hårdvaruskyddet Threat Detection Technology, läs mer om vad detta innebär och fler funktioner som ingår i Intel vPro i En teknik för fjärrhantering som imponerar
  5. Ta hjälp av Atea! Jag och mina kollegor jobbar med dessa frågor dagligen och kan hjälpa er navigera till rätt val för just er organisation.
Är din organisation redo för Windows 11?

Är din organisation redo för Windows 11?

När vi tar farväl av Windows 10, som närmar sig 'end of support’, förbereder sig företag för ett nytt kapitel med Windows 11. Övergången till ett nytt operativsystem innebär inte bara en teknologisk uppgradering när det gäller mjukvara och hårdvara, utan symboliserar också en bredare digital förändring inom företag.

Windows 11