Det är drygt ett år sedan som vi på Atea och Microsoft anordnade ett AI-hackaton för kommunsektorn. Mycket har hänt sedan dess. Många inom offentlig sektor har klivit fram, och många AI-lösningar har tagits fram. Vi samlar det offentliga Sverige för att ta vara på varandras vilja, kompetens och kreativitet och därigenom bidra till svensk välfärd genom att nyttja potentialen inom AI.Dagens tema är "Från idé till produktion på 3 månader".
På AI-hackaton 2.0 fokuserar vi på att skapa ett större mervärde för våra medborgare och för Sverige genom skalning, med målsättningen att identifiera case, nå lansering inom 3 månader och skala upp till 50+ organisationer.
Vi har som ambition att tillsammans identifiera nästa våg av AI-tjänster som kan skala och göra stor nytta för vår gemensamma välfärd. Under detta hackaton kommer vi att utforska hela AI-landskapet. Inspirerande pionjärer kommer att belysa sina AI-resor ur olika perspektiv. De kommer att diskutera politiska aspekter, styrmodeller, arbetssätt och inte minst sina AI-lösningar som redan är i produktion.
Vi kommer att inspirera och dela med oss av innovationsmetoder samt olika tekniska lösningar inom generativ AI, och även inom analytisk och prediktiv teknik, ljud och bild. Till er hjälp kommer ni att ha tillgång till AI-coacher, verksamhetsutvecklare och säkerhetsexperter och naturligtvis andra deltagare med en gemensam vilja att stärka offentlig sektor genom innovation.
Vår uppfattning är att det är i tvärfunktionella grupper som perspektiven kan breddas, och därför bjuder vi in alla som vill stärka svensk välfärd, utan krav på tekniska förkunskaper.
Välkommen!
Varför du inte vill missa AI-hackaton 2.0
Öka din kompetens inom AI.Lär och inspireras av andra som har AI-lösningar i produktion.Lös problem tillsammans med andra som ser möjligheter inom offentlig sektor.
Bli coachad av experter inom AI från Atea och Microsoft.Utöka ditt nätverk inom AI.
Var med och skapa skalbara AI-lösningar.
💡 Vi presenterar våra talare och paneldeltagare
Agenda
Tony Mc Carrick, strategisk rådgivare på Atea, och Adam Palm, specialist inom Cloud Technology på Microsoft, startar upp dagens AI-hackaton. Nu är det äntligen dags att ta nästa steg: att gå från idé till produktion på bara tre månader.
Sophia Wikander, General Manager på Microsoft Sweden inleder dagens program.
Mycket har hänt det senaste året ur många olika perspektiv:
- AI är högt upp på den globala politiska agendan.
- AI Sweden har lanserat en AI-strategi för Sverige, och AI-kommissionen har tidigarelagt sin rapport.
- Det har skett flera tekniska genombrott på flera plan.
- Efterfrågan på AI-kompetens på flera nivåer är enorm.
- AI-mognaden i både privat och offentlig sektor har ökat markant.
- Fler och fler organisationer går från snack till verkstad.
Tony Mc Carrick, strategisk rådgivare på Atea
och Johan Lennartson, senior rådgivare inom AI och analytics på Atea vägleder oss.
Lidingö stad och Fastighetssnabben med flera delar med sig av hur de arbetar med att skapa ett större mervärde med hjälp av AI, genom hela värdekedjan, från politik till produktion.
Johan Lennartson, senior rådgivare inom AI och analytics på Atea vägleder oss.
AI-landskapet utvecklas snabbt. Johan Lennartson, senior rådgivare inom AI på Atea vägleder oss genom de grundläggande koncepten inom AI, vilka förmågor tekniken ger oss, hur de kan användas för att skapa värde i praktiken och vad som väntar runt hörnet.
Vi går igenom dagens övningar, introducerar verktygen och sätter scenen för att tillsammans hitta de bästa användningsfallen och förflytta Sveriges offentliga sektor.
Johan Lennartson, senior rådgivare inom AI på Atea vägleder oss.
Anne Klöväng, Head of Cloud Center of Excellence på Atea introducerar dagens coacher och experter, och samtliga deltagare delas in i grupper. Nu startar vi idégenereringen.
Lunch erbjuds till självkostnadspris, detta ordnar man själv ute på stan under lunchpausen.
I panelen har vi med oss bland annat Anna Eriksson, Generaldirektör på DIGG, Dan Nordell, AI-strateg på Skatteverket, Per-Johan Gelotte, It- och digitaliseringschef från Lidingö stad och Peter Kurzwelly från AI Sweden.
Frågor och svar - Praktisk information
Sverige befinner sig, likt sin omvärld, mitt i flera paradigmskiften: en åldrande befolkning, den hållbara omställningen, den snabba teknikutvecklingen och inte minst förändrande förväntningar från våra medborgare och medarbetare. Dessa krafter skapar stora utmaningar för offentlig sektor att leverera samhällstjänster på nya, effektivare sätt. Lyckas vi inte med detta blir det helt enkelt omöjligt att fortsätta leverera den välfärd vi vant oss vid.
På AI-hackaton 2.0 fokuserar vi på att skapa ett större mervärde för våra medborgare och för Sverige genom skalning, med målsättningen att identifiera case, nå lansering inom 3 månader och skala upp till 50+ organisationer.
Vi har som ambition att tillsammans identifiera nästa våg av AI-tjänster som kan skala och göra stor nytta för vår gemensamma välfärd. Under detta hackaton kommer vi att utforska hela AI-landskapet. Inspirerande pionjärer kommer att belysa sina AI-resor ur olika perspektiv. De kommer att diskutera politiska aspekter, styrmodeller, arbetssätt och inte minst sina AI-lösningar som redan är i produktion.
Ett hackaton är ett evenemang där problemlösning står i fokus. Deltagarna arbetar tillsammans i tvärfunktionella grupper för att hitta lösningar på specifika problem på en begränsad tid. Det är oftast en tävling, där en jury utser det vinnande bidraget.
Hackatons är en av framtidens designmetoder där du kan dra nytta av människors olikheter och arbeta med problemlösning på ett roligt, inspirerande och transparent sätt.
Det är beprövat, vill man få fram nya idéer och koncept som är relevanta och värdefulla så är det ett måste att jobba med tvärfunktionella grupper. Vi har som vana att jobba i homogena grupper, men nya tider kräver nya arbetssätt. I ett hackaton är det centralt att lyfta fram olika perspektiv.
Vi kommer att ha ett tiotal teman som du som deltagare kan anmäla dig till. Vi kommer också hjälpa till med matchning på plats.
Vi kommer att tävla i grupper om 8-14 personer.
Ingen särskild kompetens eller förkunskaper krävs. Det viktiga är att du vill vara med och bidra till svensk välfärd.
Coacherna kommer att guida er genom dagen och svara på eventuella frågor som dyker upp, oavsett om det gäller innovationsmetodiken eller AI-tekniken.
AI-hackaton 2.0 genomförs centralt i Stockholm i Microsoft lokaler på Regeringsgatan 25.
En stark vilja att stärka svensk välfärd, engagemang, kreativitet och modet att utmana dig själv och andra.
Vi bjuder på fika. Lunch bekostas av dig själv på valfri restaurang i närheten av lokalen.