Nu går proppen ur för artificiell intelligens i offentlig sektor
Det har länge pratats om hur artificiell intelligens kommer att förändra samhället i grunden. Nu går proppen ur, det menar Tony Mc Carrick, strategisk rådgivare på Atea, i den här spaningen.
Spaningen i ett nötskal
Artificiell intelligens har i decennier varit något som kommer ”sen”. Men efter en lång AI-vinter så håller proppen på att gå ur för offentliga Sverige kring AI och dess möjligheter. Ett tydligt exempel är när vi på Atea i november och december arrangerade ett par events om digitalisering och hur AI nu kan användas i kommuner. Intresset var långt större än vi trott. 290 respektive 360 personer anmälde sig utan att vi knappt marknadsfört eventen. Överlag märker vi ett enormt AI-engagemang i våra dagliga kontakter med den offentliga sektorn. Polletten har trillat ner. Många har förstått att tekniken är här, på riktigt, och att det är dags att dra nytta av den i verksamheten på bred front.
Tony Mc Carrick är strategisk rådgivare på Atea och en av handledarna på en ny studiecirkel för AI i kommuner som görs i samarbete med AI Sverige som samlar deltagare från alltifrån skola till HR för reflektioner, diskussioner och nätverkande som leder framåt.
”Ett enormt AI-engagemang i våra dagliga kontakter med den offentliga sektorn.”
Vad ni kommer att upptäcka
AI tar i år klivet från att vara något mystiskt som tekniska genier ägnar sig åt, till att vi alla ser dess möjligheter. Vissa organisationer i offentlig sektor kommer att aktivt lyfta på stenar för att få in AI i verksamheten, för att kunna ge ännu bättre stöd och service till medborgare även i tider av resursbrist – och för att påskynda sin gröna omställning. Andra organisationer, i synnerhet där stuprörstänket är starkt, kommer att fastna. För att ni ska lyckas krävs inte bara en medvetenhet och förståelse om tekniken, utan även samverkan över gränserna.
- Tjänsten ChatGPT. Fick en miljon användare på bara en vecka efter lanseringen i slutet av förra året. Det är en AI-driven tjänst som snabbt kan sammanfatta långa texter, formulera utkast till mejl, skriva kod, och mycket annat. En ögonöppnare för många om den framtid som står för dörren.
- Digg-rapporten. Myndigheten för digital förvaltning (Digg) kom i slutet av januari med sin slutrapport. Vad säger den? Jo, bland annat att AI skapar tydlig nytta i olika förvaltningar runt om i landet redan nu, men att det finns ett stort behov av samverkan och andra stöd för att offentlig sektor ska utveckla AI-lösningar i den takt som behövs.
- Danmarks offensiv. Grannlandet har utsett sin första digitaliseringsminister och har 350 medarbetare i den danska Digitaliseringsstyrelsen, jämfört med 110 i den den svenska motsvarigheten Digg.
”AI tar i år klivet från att vara något mystiskt till att vi alla ser dess möjligheter.”
Värt att reflektera över
- Vad är ert uppdrag?
- Vilka förväntningar har medborgarna på er? (och medarbetarna)
- Vad var en relevant service idag jämfört med igår?
- Vad är en relevant service i morgon?