Hoppa till huvudinnehåll
Floating Chat Icon Title Floating Chat Icon Text Floating Chat Icon Text
2024-08-29

EU drar åt snaran och kräver effektivitet i datacenter

It-sektorn står idag för 10% av den globala elförbrukningen med ett CO2-avtryck som är likvärdigt med flygindustrin. Prognoser visar på att utan åtgärder kan avtrycken komma att öka kraftigt till 2030, varpå EU nu ställer högre krav på bl.a. energieffektivisering.

EU drar åt snaran och kräver effektivitet i datacenter

Våra datacenter står för en stor del av den energi som nyttjas och det uppdaterade Energieffektiviseringsdirektivet (Energy Efficiency Directive, EED) innebär skarpare krav för just våra datacenter.

Till 2030 föreslår man inom EU att vi skall minska vårt energiutnyttjande med 9% jämfört med år 2020. Energieffektiviseringsdirektivet kommer ställa mycket högre krav på användning av fossilfri el, energiåtervinning av värme, återbruk av it-utrustning och andra energieffektiviseringsinitiativ.

Detta ska sättas i relation till det stegrande kapacitetsbehovet som AI och Blockchain kommer att föra med sig.

Vilka kommer då att beröras av de nya kraven?

EED gäller för datacenter med minst 500 kW installerad effekt med första rapportering redan nu i september 2024 (för år 2023), men länderna kan välja att inkludera flera datacenter då direktivet, likt NIS2, implementeras i en nationell lagstiftning.
500 kW är ett första steg som med största sannolikhet kommer att sänkas ned mot de 100 kW som man pratade om i början. Tyskland har redan valt att lägga sig lägre än EU:s direktiv, på 300 kW.

I praktiken påverkar det väldigt många datacenter utöver de hyperscalers som allmänhetenen och media ofta refererar till såsom Facebook, Google, Microsoft och AWS.

I stort sett alla svenska bolag som bedriver co-location eller hosting för externa kunder har idag datacenter som kommer att behöva rapportera sin energiförbrukning. I detta segment hittar vi Atea tillsammans med våra kollegor i branschen. Här hittar vi också bolag såsom Equinix, ECO DC, At North med flera.

Organisationer med egna datacenter och med en installerad effekt över 500 kW hittar vi också hos större privata svenska bolag, universitet och högskolor, regionsjukhus, statliga myndigheter samt hos telecom-operatörer. Det är således MÅNGA som kommer att beröras.

Som världens mest hållbara bolag inom it-services (GLOBAL 100) är vi på Atea naturligtvis redan på bollen och har utvecklat tjänsten Atea Services for Sustainable Datacenters (ASSD).

Med denna tjänst hjälper vi kunder med allt från kartläggning till optimering av energieffektivitet och rapportering. Resultatet blir både minskade kostnader och utsläpp samtidigt som strikta rapporteringskrav uppfylls.

Vårt ökande beroende av it och dess påverkan på vår omvärld för löpande med sig lagkrav på hur vi bedriver it. Att förhålla sig till dessa lagkrav kan initialt upplevas som utmanande och besvärligt men i slutändan för det med sig positiva effekter.

Drivkraften från EU är att kartlägga datacenter och spara energi, men för alla som berörs kommer åskådliggörandet av energiförbrukningen i realiteten innebära möjlighet till förändringar och stora besparingar i verksamheten. Framför allt bidrar det till en bättre framtid för oss alla.

FAKTA – vad gäller?

Nyckelbestämmelser i energieffektivitetsdirektivet för datacenter i EU:

  1. Obligatorisk rapportering: Datacenter med minst 500 kW installerad effekt måste årligen offentliggöra sin energiprestanda, inklusive energiförbrukning, PUE, temperaturinställningar, spillvärmeutnyttjande, vattenanvändning och förnybar energi.
  2. Utnyttjande av spillvärme: Datacenter med över 1 MW installerad effekt måste använda sin spillvärme för uppvärmning eller andra energibesparande syften, om det inte är tekniskt eller ekonomiskt omöjligt.
  3. Förnybar energi: Datacenter bör prioritera förnybara energikällor för att minska sitt koldioxidavtryck och främja hållbarhet.
  4. Energiförbrukningsoptimering: Datacenter måste införa åtgärder för att minska energiförbrukningen, såsom effektivare kylsystem och IT-utrustning samt användning av virtualisering och serverkonsolidering.

Vilka är fördelarna och de positiva effekterna?

  1. Lägre energikostnader: Optimerad energiförbrukning minskar driftskostnaderna.
  2. Miljöskydd: Minskade utsläpp och en mer hållbar datacenterindustri.
  3. Stärkt motståndskraft: Mindre belastning på elnätet och en mer robust infrastruktur.
  4. Konkurrensfördel: Lägre kostnader och hållbarhetsprofil ökar konkurrenskraften.
  5. Bättre image: Uppfyllande av EED-krav stärker bilden av miljöansvar.
Daniel Klöfverskjöld
Vill du fortsätta dialogen?

Kontakta mig via e-post eller följ mig på LinkedIn

Skicka e-post

 

Sugen på att läsa mer om ämnet så hittar du bra läsning Så blir ditt datacenter effektivare och mer klimatsmart