Hoppa till huvudinnehåll
Floating Chat Icon Title Floating Chat Icon Text Floating Chat Icon Text
2022-11-09

”Energikrisen tvingar oss att tänka nytt”

Tänk om energikrisen kan föra något gott med sig? Maria Ehrin, ansvarig för Innovation Management på Atea, tror det. – Vi har all teknik, erfarenhet och kunskap som krävs för att identifiera och utveckla lösningar som gör oss mer energieffektiva. Samtidigt gör vi planeten en stor tjänst.

Atea har sedan många år tillbaka både uppmanat och hjälpt sina kunder att lösa stora utmaningar, ofta kopplade till globala problem. År 2013 inleddes ett upprop för att få bort konfliktmineraler från datorer och mobiler, en satsning som sedan breddats och utvecklats. 2018 lanserades 100%-klubben, med målet att alla (Atea och Ateas kunder) ska återta hundra procent av it-hårdvaran. Idag står vi inför en annan kris som är i akut behov av lösningar.

– Det finns många möjligheter mitt i energikrisen, även om det kan låta provocerande. Till att börja med ska ju Sverige bli klimatneutralt till 2045. För att nå målet behöver vi bland annan minska vårt behov av fossila bränslen, men även vår totala energiförbrukning, säger Maria Ehrin, när vi möts på kontoret i Uppsala.

Så kan smart teknik hjälpa oss

Vissa experter hävdar att upp till 80 procent av all tillgänglig energi försvinner i överföring, omvandlingsprocesser och ineffektiv användning (enligt Svensk Energi och ABB). Även om siffran är skrämmande hög, pekar den också på vilka möjligheter som finns när vi kan använda energin på ett effektivare och mer hållbart sätt.

– Tänk om exempelvis alla 290 kommuner i Sverige skulle bedriva sina verksamheter i smarta byggnader, där sensorer känner av om någon befinner sig i ett klassrum eller i en idrottshall. När det inte finns någon människa i rummet, släcks lampor och skärmar automatiskt. Från klockan 17 sänks även värmen med 1 till 2 grader, säger Maria Ehrin och fortsätter:

– Vi kan gå vidare till smarta städer, trafikflöden och andra områden, i all oändlighet. Men min poäng är densamma: När vi gör förändringar på systemnivå, i stället för att individen ska ”komma ihåg att släcka lampan” så får vi så mycket högre effekt.

”Tänk om exempelvis alla 290 kommuner i Sverige skulle bedriva sina verksamheter i smarta byggnader, där sensorer känner av om någon befinner sig i ett klassrum eller i en idrottshall. När det inte finns någon människa i rummet, släcks lampor och skärmar automatiskt.”

Störst potential har AI, IoT och ”processtänk”

Och eftersom Maria Ehrin jobbar på Atea, har hon bäst koll på hur kundernas it-miljöer kan bli mer energieffektiva. En vanlig missuppfattning hon möter, är att it-hårdvaran drar mest energi. Men det stämmer inte.

– Mjukvara drar faktiskt mer energi än hårdvara, visar siffror från forskningsinstitutet RISE. Och störst potential för energieffektivisering får vi med IoT, AI och effektivisering av hela processer. Det som gör mitt jobb spännande och meningsfullt är att jag får vara med och upptäcka hur vi på Atea kan hjälpa våra kunder att både bli mer effektiva (i exempelvis affärsbeslut) och även mer energieffektiva.

– Jag hämtar mycket av min kraft och energi från skogen. Det vill jag fortsätta med. Men jag vill också att mina barn ska kunna göra det, och deras barn. I min roll har jag världens möjlighet att påverka att utvecklingen går åt ett håll som är hållbart för oss som företag, men också för klimatet, planeten och våra barn. Att kunna göra nytta på det sättet är viktigt för mig.

Börjar gärna med de 170 elbolagen 

På tal om vad som ger bäst effekt. Om du fick välja, vilka kunder skulle du hjälpa först?

– De 170 bolag som äger och förvaltar elnät i Sverige! Tänk om alla de skulle få hjälp att driva elnäten ännu smartare, med stöd av sensorer och dataanalys med mera. Det skulle bildas många positiva ringar på vattnet om vi kunde börja där, säger Maria Ehrin.

Atea har redan utvecklat ett AI-stöd till ett elnätsbolag i Sverige. En del av lösningen innebär att de anställda kan identifiera och agera på avvikelser baserat på data från kundernas elmätare.

– Besparingen i tid hos elnätsbolaget har landat på 40 timmar per månad. Ta in det, en vecka i arbetstid per månad! Nyckelpersoner på elbolaget har även fått ett gediget beslutsunderlag där förutspådd elförbrukning kan matchas mot kapaciteten i nuvarande och planerade elnät.

Så blir din verksamhet mer energieffektiv!
  1. Ta fram strategier för energieffektivisering och koppla dem till era övergripande mål.
  2. Överväg andra energislag. Kan ni använda värme, gas, vatten, ånga eller luft i stället för endast el?
  3. Byt ut och trimma er it-miljö, både hård- och mjukvara behöver ses över.
  4. Undersök hur ni kan investera i energisnålare utrustning, exempelvis energisnålare motorer och produktions-styrning med frekvensomriktare.
  5. Automatisera mera! Det finns stora energibesparingar att hämta när automatiserade flöden får styra värme, ventilation och belysning.
  6. Se till att ert datacenter är energieffektivt, läs om Garo som sänkte sin årliga förbrukning med 66 procent.

Testar nya lösningar på kunder i realtid

Att vara ansvarig för Innovation Management på Atea innebär att Maria axlar affärsutvecklings- och innovationsprocessen för den svenska verksamheten.

– Mitt uppdrag är att hjälpa hela Atea Sverige utvecklas – fånga upp våra kunders största behov och utmaningar. En stor del av min vardag består av ett systematiskt omvärldsarbete och att stämma av nya lösningar med kunder i realtid. Där får jag hjälp av kollegor runt om i landet, ofta it-arkitekterna. Just nu märker vi alla av ett ökat fokus på energifrågan, i synnerhet i södra Sverige, där elpriserna fått vissa företag att gå i konkurs.

Nytt datacenter gav elbesparing på 66 procent

Som väl är finns det gott om lösningar – och kunder som redan kan berätta om positiva resultat. Med tekniker och processer som bygger på RPA, AI, IA, IoT, molnlösningar och energieffektiva datacenter kan de flesta verksamheter sänka sin energiförbrukning.

Garo är en av Ateas kunder som fått rejäla resultat. Vid årsskiftet 2021–2022 flyttade företaget hela it-driften till Ateas datacenter i Umeå. Efter flytten kunde de räkna hem en årlig elbesparing på 66 procent. Besparingen motsvarar den årliga elförbrukningen i två medelstora villor, eller ett normallångt körande av 13 elbilar under ett år.

Maria Ehrin sitter vid dator och tittar ut

Datadrivna beslut – en trend som snart är vardagsmat

För den läsare som vill satsa på ett enda spår är Data Driven Decision Making, eller datadrivna beslut, en het trend som visat sig ge stor effekt, gång på gång.

– Oavsett om det gäller energifrågor, innovation eller affär, så ser de flesta verksamheter en stor effekt när de får tillgång till mätdata och analys. Magkänsla i all ära, men det är viktigt att ha rejält med data i botten av varje beslut. Och kostnaden för tekniken, som sensorer och datalagring, är inte lika hög längre, vilket gör att fler har möjlighet att satsa på DDDM, säger Maria Ehrin.

Gör kommande generationer en tjänst

Det är dags att runda av. Maria drar på löparskorna för att kunna promenera till nästa möte. Men innan vi skiljs åt måste jag få veta. Finns det något gott som kan komma ur energikrisen?

– Absolut. När vi ser över vår resursförbrukning och våra utgifter har vi möjlighet att göra fler smarta val. Och när vi väljer långsiktigt hållbara lösningar så påverkar vi inte bara elräkningen på kort sikt, utan bidrar också till att minska jordens totala resursförbrukning. I spara-energi-jakten kommer vi att göra planeten och kommande generationer en stor tjänst.

Fyra snabba med Maria Ehrin:

”Som tidigare elitcyklist ger jag mig inte i första taget”

  1. Ett råd som förändrat din karriär?
    – Under några år hade jag en mentor som hette Claes Dickens. Han kallade allt oviktigt för ”brus” och gav mig rådet: ”Om du vill bli riktigt framgångsrik måste du lära dig att sortera i bruset”. Därför har jag alltid en imaginär hink bredvid mig, där jag sopar ned brus, som annars skulle störa mitt fokus.
  2. En egenskap du är stolt över!
    – Min nyfikenhet och envishet. Om något är tillräckligt viktigt för mig så ger jag inte upp i första taget. När jag var 25 år tog jag mig från glad amatör, inom landsvägscykling, till att stå på samma startlinje som världseliten. Det tog tre år. Min drivkraft då var att ta reda på hur bra jag kunde bli. Samma förhållningssätt går att applicera på det mesta i livet. Mina barn och min sambo tycker att min envishet är en skitjobbig egenskap (skratt)!
  3. Ett misslyckande som du utvecklats av?
    – Min vilja att alltid ta i från tårna. Ibland behöver jag inse mina begränsningar, backa, och låta någon som är mer lämpad, erfaren och kompetent ta plats. Mina tyngsta misslyckanden upplevde jag som cyklist, men samma principer kan jag applicera på yrkeslivet. Mitt nya motto är: Vill du komma långt? Inse att du inte kan allt, ta hjälp och ställ frågor!
  4. Kopplat till energi, vad skulle du ha svårt att avstå från? 
    – Golvvärmen i köket. Vi har i och för sig vattenburen golvvärme, men det är ändå en lyx som egentligen inte alls är livsnödvändig. Och långkok skulle jag ha svårt att vara utan! En mustig gryta på högrev som får kärlek i många timmar en höstruskig dag.

*************

Text: Ulrika Nybäck
Foto: Fredrik Andersson

Vill du identifiera och utveckla lösningar som gör er verksamhet mer energieffektiva? Kontakta Maria Ehrin

Maria Ehrin
Maria Ehrin
Ansvarig för Innovation Management
Skicka e-post